Wat is een inspectie en wat is er in de wet geregeld?
Een inspectie is een controle van de stookinstallatie in samenhang met de ruimte.
Met ingang van 1 januari 2008 is het “Besluit algemene regels inrichtingen milieubeheer”(Activiteitenbesluit) in werking getreden. Deze nieuwe wetgeving verplicht in meer algemene zin de eigenaar van een stookinstallatie om te voldoen aan de wettelijke eisen en normen ten aanzien van de veiligheid en milieu. De regels ten aanzien van de noodzakelijke inspectie en onderhoud zijn daarop aangepast. De fabrikanten schrijven in hun gebruikersvoorschrift voor dat het toestel jaarlijks gecontroleerd dient te worden en dat er zo nodig reiniging en/of onderhoud moet plaatsvinden. Deze verplichting ligt wettelijk vast omdat de fabrikant tot het einde van de levensduur van het toestel alleen bij adequaat onderhoud aansprakelijk gesteld kan worden voor schade die wordt veroorzaakt door het niet goed en veilig functioneren van het toestel.
Wat houden de inspecties binnen het Activiteitenbesluit in?
Voorafgaand aan de ingebruikname van een nieuwe installatie dient een complete check plaats te vinden met betrekking tot de veiligheid en de afstelling van de installatie. Na goedkeuring van de installatie geeft het inspectiebedrijf de ‘verklaring van ingebruikname’.
Ook bij een bestaande installatie dient altijd een keuringsrapport aanwezig te zijn. Elke eigenaar van een stookinstallatie is namelijk verplicht om zijn installatie veilig, energiezuinig en milieuvriendelijk te houden. Mocht zo’n rapport ontbreken, dan is een verplichte inspectie noodzakelijk. Het rapport dat bij de inspectie wordt opgemaakt zal als referentie dienen bij het Periodiek Onderhoud en de Periodieke Inspectie.
Tijdens de Periodieke Inspectie, die tenminste één keer in de vier jaar moet worden uitgevoerd, wordt uw gehele stookinstallatie, inclusief brandstoftoevoerleiding, beoordeeld op veiligheid en goede werking. Daarnaast wordt het toestel zelf beoordeeld op een optimale verbranding en energiezuinigheid. Tenslotte vindt er een beoordeling plaats van het verbrandingsafvoersysteem en de ruimte waarin het toestel staat opgesteld.
Wanneer de stookinstallatie is goedgekeurd ontvangt u een ‘Verklaring van inspectie’. Een goed werkende stookinstallatie is alleen gegarandeerd door regelmatig onderhoud. Indien de verplichte keuring daartoe aanleiding geeft, geldt er een onderhoudsverplichting voor de aangetroffen gebreken. Onderhoud vindt dus plaats na de Periodieke Inspectie. Om de periodieke inspectiefrequentie vast te stellen is een z.g. risico-inventarisatie noodzakelijk. Na het uitvoeren van deze analyse kan worden vastgesteld met welke interval de verplichte periodieke inspectie moet worden uitgevoerd.
Voor wie geldt de verplichte inspectie?
Bij de wet is geregeld dat de eigenaar van een stookinstallatie wordt aangesproken op het bezit van een ‘Verklaring van inspectie. Deze verplichting staat vermeldt in het Activiteitenbesluit, dat door het Ministerie van VROM wordt uitgegeven. Met de installatie worden alle toestellen bedoeld die zijn aangesloten op een gemeenschappelijke gasverbruikmeter. Indien de som van de toestellen meer dan 100kW bedraagt zijn alle betreffende toestellen keuringsplichtig.
Dit is ook van toepassing voor een met olie of andere vaste brandstoffen gestookte installatie met een belasting van meer dan 20 kW. Het niet hebben van de ‘Verklaring van inspectie’ heeft direct invloed op de Hinderwetvergunning en kan ook consequenties hebben voor de verzekering. Het maken van een meerjaren afspraak zorgt ervoor dat er automatisch contact met de opdrachtgever wordt opgenomen wanneer de stookinstallatie weer gekeurd dient te worden. Makkelijker kan het niet.